ক্যাডেট কলেজ ভর্তি প্রস্তুতি-৩

ক্যাডেট কলেজ ভর্তি প্রস্তুতি
EnglishTransform the following sentences :
1. Man is mortal. (negative)
Answer : Man is not immortal.
2. I missed the train. (negative)
Answer : I could not catch the train.
3. Jerry was an honest boy. (negative)
Answer : Jerry was not a dishonest boy.
4. Only Allah can help us. (negative)
Answer : None but Allah can help us.
5. Only a rogue can do this. (negative)
Answer : None but a rouge can do this.
6. Jerry was the only boy fit for chopping wood. (negative)
Answer : No other boy that (or but) Jerry was fit for chopping wood.
7. Money alone can save him now. (negative)
Answer : Nothing but money can save him now.
8. I must go there. (negative)
Answer : I cannot but go there.
9. You must tell the truth. (negative)
Answer : You cannot help telling the truth.
10. Every rose has a thorn. (negative)
Answer : There is no rose but has a thorn.
11. Every one will admit this. (negative)
Answer : There is no one but will admit this.
12. Everyone will admit this. (negative)
Answer : No one will deny this.
13. The earth goes round the sun. (interrogative)
Answer : Does not (doesn’t) the earth go round the sun?
14. Time passes very fast. (interrogative)
Answer : Doesn’t time pass very fast?
15. Everybody loves his motherland. (interrogative)
Answer : Who does not love his motherland?
16. Every one wishes to be happy. (interrogative)
Answer : Who does not wish to be happy?
17. Everyone will help me. (interrogative)
Answer : Who will not help me?
18. He is not a great fool. (interrogative)
Answer : Is he a great fool?
19. They could not drink the salty sea water. (interrogative)
Answer : Could they drink the salty sea water?
20. There is no use of this ceremony. (interrogative)
Answer : What’s the use of this ceremony?
21. You are a great fool. (exclamatory)
Answer : What a fool you are!
22. What an idea! (assertive)
Answer : It is a marvelous idea.
23. The rose is very beautiful. (exclamatory)
Answer : How beautiful the rose is!
24. You are very fortunate. (exclamatory)
Answer : How fortunate you are!
25. Dhaka is the biggest city in Bangladesh. (negative)
Answer : No other city in Bangladesh is as big as Dhaka.
তৈরি করেছেন : অধ্যাপক মো. আফলাতুন, প্রতিষ্ঠাতা, প্রচেষ্টা ক্যাডেট একাডেমি, আসাদগেট, ঢাকা
সূত্র : কালের কণ্ঠ, পড়ালেখা (১৭.১২.২০১৩)

আরো দেখুন

মন্তব্য করুন

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.